Sarnıç Özeti

 

      Yazarın ilk kitabı olan Semaver'de yer almayan öykülerine 1939'da yayınlanan bir diğer kitabı Sarnıç'ta rastlayabiliriz.
    Bu kitap Sait Faik'in hayatının belli dönemlerindeki gözlemlerine dayanıyor ve Sarnıç, Kalorifer ve Bahar, Beyaz Altın, Bir Karpuz Sergisi, Mavnalar, Gece İşi, Hancının Karısı, Loğusa, Ormanda Uyku, Kim Kime, Park, Gaz Sobası, Plaj İnsanları, Davut'un Anası, Grenoble'da İtalyan Mahallesi ve Marsilya Limanı olmak üzere 16 hikayeden oluşuyor.İçlerinden en beğendiğim birkaç hikayeyi sizlerle paylaşacağım.
   

     Öncelikle Loğusa ile başlamak istiyorum.Bu hikayede kırklı yaşlardaki Rüstem'in, babasının ikinci eşine olan nefreti anlatılıyor.Doğum sancısı çeken kadının yardımına koşmak yerine başında ellerinde sopalarla ettikleri kavgayı ve sonucunda kadının karnına gelen sopayı konu edinen bu hikaye oldukça akılda kalıcıydı.
   
     Kitaba adını veren ve kitaptaki ilk öykü olan Sarnıç'ta ise bir adamın eski yaşantısına olan hasretini okuyoruz.Öyküde adamın anılarına, sorgulamalarına ve gözlerini dolduran geçmişine yer veriliyor.

     Kitaptaki bir diğer hikaye olan Kim Kime ise oldukça acıklıydı.Evinde ölen kocasının cenazesini evden aldırmak için kapı kapı dolaşan bir kadının hikayesi bu.Tüm çabasına rağmen görmezden gelinen kadın kocasını bir uçurumdan atarak bileti olmadan bir Kadıköy vapuruna biniyor.Hikayenin sonunda ise vapurdan bilet sayısı kadar insan indiğini öğreniyoruz.

     Beyaz Altın'da ise savaş dolayısıyla ortaya çıkan açlıktan muzdarip bir adamın hikayesi anlatılıyor.Zengin bir eskicizadenin kötü bir niyetle bu adamın yanında çalışmasına izin vermesini konu alan bu hikayenin sonunda eskicizadenin ölmesiyle mezarının  açılarak platin dişlerinin çalındığı anlatılıyor.
     
      Yazar Gaz Sobası adlı hikayesinde de Recep'in köydeki kahvehanesine şehirden getirmiş olduğu eşyaların köylü de uyandırdığı merakı ve büyülenme duygusunu  konu edinmiş.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sokrates'in Savunması Özet

Mahalle Kahvesi Özeti